Geluidsoverlast treinen op de spoorbrug? (video)

Natuurlijk wist iedereen bij aanschaf van het appartement dat het spoor voor geluidsoverlast zou kunnen zorgen. Daarom is het niet erg redelijk om daar achteraf over te klagen.  Maar sinds deze zomer is het geluid fors toegenomen, zo horen wij van meerdere bewoners. Reden om toch eens te na te gaan of er iets aan de technische omstandigheden is gewijzigd.

Er zijn twee nieuwe typen treinen in gebruik genomen. Met name de sprinter maakt bij hogere snelheden een hoog gierend geluid dat ver draagt. Verder rijden de vertrekkende treinen beduidend sneller dan voorheen. Dat zal wellicht te maken hebben met de toenemende drukte op het spoor. Deze video opname van de verschillende vertrekkende en aankomende treinen werd gemaakt en geeft wat meer inzicht.

 

 

Met de lengte van de brug en de tijd die het neemt om de brug te passeren zijn de gemiddelde snelheden berekend, die blijken te variëren van 40 tot 80 km per uur. Bij de lage snelheid zijn de geluiden heel acceptabel, bij de hoge snelheden niet meer.

Conclusie:
als de maximale snelheid teruggebracht zou worden naar 30-40 km/h op alleen het 223 meter lange stalen gedeelte van de spoorbrug is de geluidsoverlast vrijwel geheel verdwenen. Het tijdverlies voor de trein bedraagt t.o.v. 80 km/h slechts 10 seconden.

De beelden zijn intussen onder de aandacht gebracht bij de specialisten, het Buro Leefomgevingskwaliteit, afdeling Geluid & Lucht van de gemeente Nijmegen.  Zij reageerden onmiddellijk, wat aangeeft dat men zeker aandacht heeft voor dit probleem.  Toegelicht werd dat door de minister geld is vrijgemaakt voor een drietal pilotprojecten “Maatregelen booggeluid” , in het kader waarvan Prorail dit voorjaar aanpassingen heeft gedaan. De vraag dringt zich dan op of die aanpassingen averechts hebben gewerkt, of dat wellicht de toegestane maximum snelheid daarna is verhoogd. Men gaat Prorail vragen om de effecten van de aanpassingen te meten. Verder wil het Buro binnenkort zelf poolshoogte komen nemen.

Wij nodigen u uit om uw ervaringen aan ons kenbaar te maken. Dat kunt u doen door op het woord ” reacties” onder de titel te klikken, of op het forum uw bericht te plaatsen.

 

 

 

 

12 gedachten over “Geluidsoverlast treinen op de spoorbrug? (video)

 • 24/08/2018 om 15:49
  Permalink

  Helemaal mee eens met bovenstaand artikel. Wij ervaren aan de zuidkant ook meer lawaai van de treinen. Ook het zogenaamde booggeluid is erger geworden. M.vr.gr. Albert en Karin Grouwstra

  Beantwoorden
 • 25/08/2018 om 12:42
  Permalink

  Idem eind vd Dokstraat. Maar meer nog dan NS-personen treinen zijn het m.i. goederentreinen die een oorverdovend lawaai kunnen maken (ook s nachts). Het geluid verschilt nogal per soort trein. Sommige hoor je bijna niet, maar bij andere lijkt het of de wereld vergaat.
  Ik heb ook de indruk dat er ook meer goederentreinen rijden de laatste tijd ?
  groet, Wil

  Beantwoorden
 • 25/08/2018 om 14:46
  Permalink

  Heel goed in beeld gebracht! Wij constateren ook meer geluidsoverlast, zeker bij de sneller rijdende treinen. Bedankt voor het initiatief.
  Vriendelijke groet, Twan Theuws en Mirjam Koreman

  Beantwoorden
 • 25/08/2018 om 15:33
  Permalink

  Helemaal eens met het artikel.
  Wij hebben ook steeds meer last van het lawaai van de treinen, vooral van de treinen die Nijmegen verlaten, richting Arnhem. En ook van de goederentreinen.

  Beantwoorden
 • 25/08/2018 om 17:08
  Permalink

  Goed artikel ik ben het helemaal eens met de conclusie. Wij hebben omgeveer anderhalf jaar geleden ook al geklaagd bij prorail en bij de gemeente Nijmegen. Ik heb toen ook filmpjes ingestuurd en toen is er door prorail actie ondernomen en werd de geluidsoverlast veel minder. Bij prorail is de problematiek dus bekend en ze weten ook hoe het op te lossen. Mijn contact persoon bij de gemeente is en was Peter van der Voorn specialist geluid van het bureau leefomgevingskwaliteit PK40 team geluid en lucht. Peter heeft mij gevraagd of er meer mensen zijn die klachten hebben. Hij zou graag van meerdere personen mailberichten krijgen met klachten zodat hij een sterker dossier kan opbouwen. Dus stuur gerust een mail aan Peter met uw klachten.zijn email is p.van.der.voorn@nijmegen.nl

  Beantwoorden
 • 25/08/2018 om 20:02
  Permalink

  Voor wat de geluiden op de stalen brug betreft (Heel goed in beeld gebracht!) ben ik het helemaal eens met de oorzaak en de mogelijke oplossing. Van de booggeluiden heb ik geen last, omdat de gebouwen Dock 1, -2 en -3 die voor mij tegenhouden (Ik zit in De lunet, 10e etage, oostzijde.).
  Waar ik vooral last van heb (en ‘n beetje mis in de rapportage) zijn de typische “kedeng, kedeng”-geluiden van de wielen over de las net vóór de brug bij de treinen in de richting Arnhem. Vorig jaar vanaf eind augustus tot ongeveer april van dit jaar is dit beduidend minder geweest, nadat Prorail in de zomer van vorig jaar aan dit traject gewerkt heeft. Ik heb vernomen dat deze las niet weggehaald kan worden, maar er kan kennelijk wel zodanig onderhoud aan gepleegd worden dat het geluid, minstens ‘n tijdlang, ‘n stuk minder is.

  Beantwoorden
  • 26/08/2018 om 12:29
   Permalink

   Beste Piet,

   Wij hebben het kedeng kedeng geluid ook aangekaart. wij vinden dit ook zeer hinderlijk zie onder een citaat uit ons mail verkeer met de gemeente.

   01 augustus 2018

   Beste Peter

   Nadat Prorail vorig jaar eindelijk wat aan het geluid gedaan heeft hebben we een tijd lang geen of nauwelijks last gehad van passerende treinen. Helaas is het nu zo dat het “gedeng gedeng” geluid weer met de dag luider en dus irritanter wordt. Het gaat wederom om het spoor wat de stad uit gaat richting Arnhem. Net voor de spoorbrug ligt daar een dubbele spoorbiels. Daar wordt het geluidsoverlast veroorzaakt. Zou je nogmaaks contact willen opnemen met ProRail zodat zij dit weer kunnen repareren?

   Alvast hartelijk bedankt
   Met vriendelijke groet Rose Orth

   Hallo Rose,

   Vervelend dat het gedeng, gedeng weer hinder veroorzaakt.
   Ik ga ProRail direct informeren.

   Gr. Peter
   Met vriendelijke groet,

   Peter van der Voorn
   Specialist Geluid
   Bureau Leefomgevingskwaliteit PK40
   Team Geluid & Lucht
   Postbus 9105, 6500 HG, Nijmegen
   Korte Nieuwstraat 6, 6511 PP, Nijmegen

   Beantwoorden
 • Linda Delcliseur
  27/08/2018 om 11:11
  Permalink

  Ook wij aan de zuidkant horen de treinen meer. Vooral dat hoog gierend geluid.
  Van dit geluid word ik s’morgens wel eens wakker.
  Arno&Linda Egbertzen

  Beantwoorden
 • 27/08/2018 om 11:53
  Permalink

  De video laat goed horen wat het verschil in snelheid doet met het geluid. Met name de snerpende toon die bij de hoge snelheid ontstaat, vaak nog erger dan in de video, vind ik persoonlijk een heel vervelende, bijna pijn doende, toon. Ik heb het idee dat dit meer bij de sprinter voorkomt. Verder ben ik er niet achter of het weer een rol speelt of toch niet.
  Fijn dat er aandacht voor is.

  Beantwoorden
 • Tessa Loos
  02/09/2018 om 17:37
  Permalink

  Ook ik sluit me volledig aan bij de overlast van de treinen. Vooral de wegrijdende treinen, hoge piep geluiden maar ook de ‘kedeng’ geluiden zijn op de Zuid-Oost kant te horen. Ik zit ter hoogte van de brug, misschien maakt dat het extra nadelig.
  Zou zeer prettig zijn als er inderdaad positieve aanpassingen gedaan zullen worden, ter bevordering van het geluidsoverlast en mijn gehoor.

  Mvg,
  Tessa Loos

  Beantwoorden
 • Pingback:Metingen geluid en luchtkwaliteit vanaf De Lunet – Handelskade Nijmegen

 • 04/11/2018 om 22:46
  Permalink

  Vreselijk.Ik heb dit in Hengelo Zuid sinds er een station vlakbij ons huis bijkwam (Hengelo gezondheidspark).De gehele nacht komen zware basgeluiden mijn woning binnen..Ik dacht eerst dat iemand elke nacht een feest gaf totdat ik er achter kwam dat de bassen waarshijnlijk worden veroorzaakt door goederentreinen ….t probleem speelt ongeveer vanaf 10 uur savonds en houd me al jaren uit de slaap……Hoe kan dit?het hele huis dreunt en ik woon ongeveer 5 minuten van t spoor af ..Te gek voor woorden, ga hierdoor verhuizen…niet te doen…Mijn huis dreunt soms zo erg s nachts …t is alsof er een tank langsrijdt!!!.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

four × 4 =